I 2003 var det i Aftenposten en diskusjon mellom blant andre biskop Wagle i Nidaros og rektor ved Nansenskolen, Inge Eidsvig. Edwien skrev da følgende kommentar til diskusjonen hvor han spør om ikke treenighetslæren er kirkens dogmatiske terningkast om Gud?
Bibelens kvinnesyn
Intervjuet er basert på manus og ble gjort i Radio HUM. Datering er ikke klarlagt. Intervjuet avsluttes med en glassklar konklusjon: .".. skal en religiøs humanisme overleve, og skal den kunne tjene som grunnlag for likestillingstanken i forholdet mellom kjønnene, må den se faktum i øynene og ta avskjed med kristendommen"
Forslag til demokratisk revisjon av kirkens bekjennelse
Forslag til demokratisk revisjon av kirkens bekjennelse. Forfattet under pseudonymet Johannes André. Forslaget antas å ha blitt satt frem på 50-tallet, ment som et debattinnlegg.
Gudsbildet som debatt-tema
Kommentar fra Andreas Edwien i Fædrelandsvennen 22.5. til Fartein Valen-Sendstad sin notis i Fvn den 29.4.
Innlegg i Fædrelandsvennen i etterkant av debatten
Debatten i media i etterkant av møtet kom delvis som følge av avisens eget referat, som var svært kritisk til Valen-Sendstad sitt innlegg. Følgende faksimiler er klippet fra debatten.
Human-Etisk Forbunds debattmøte
Innlegg i Fvn av Fartein Valen-Sendstad, den 8.6.1989: "Etter debattmøtet arrangert av Human-Etisk Forbund den 5.4.1989, har det kommet et par innlegg i Fædrelandsvennen (det siste av Andreas Edwien den 22/5), der undertegnede kritiseres for ikke å ha svart på de påstander og argumenter som lå på bordet nevnte kveld. (Tema var: Står kristendommen for en krigs-, volds- og ødeleggelsesteologi? Eller, er kristendommen en fare for verdensfreden?). "
Religionskritikk og debattundertrykkelse
I en debatt om religionskritikkens vilkår, tar Edwien eksempel fra debatten i Kristiansand i 1989, hvor han mente at debatten egentlig aldri kom i gang på reelle vilkår.
Krigsguden og dualismen i menneskesynet
Det er usikkert om dette er forhåndsskrevet manus for Edwiens replikk etter hovedinnleggene. Det er litt sprikende, men tema for debatten tas opp igjen i innlegget. Det er derfor god grunn til å tro at det har sammenheng med debatten.
Gudsbildet – en integrert del av kristendommen
Sluttinnlegg av Andreas Edwien
Debattmøtet i Kristiansand
Våren 1989 arrangerte HEF i Kristiansand et stort debattmøte på bakgrunn av Edwiens bok: "Er kristendommen en fare for verdensfreden" (2. opplag 1986). Edwien ble invitert til å holde hovedinnledning, mens lektor ved Kristiansand lærerhøgskole Fartein Valen Sendstad holdt motinnlegg.
Bør vi fortsatt betrakte Jesus som ufeilbarlig overmenneske?
Dette er et tidlig udatert foredrag som Edwien holdt i «Fram Gymnasieforbund» i Fredrikstad.
Om ånd og kjønn
Av Andreas Edwien. Replikk til Gunnar Elstad. i Credo 1982 nr 2. Gunnar Elstad har også en kort replikk til Edwien.
Dogmet om Jesu oppstandelse – er det holdbart?
Andreas Edwien svarer Hans Kvalbein, i Credo 1982 nr. 3.
Jesus og det bibelske gudsbilde
Av Andreas Edwien. Replikk til Edvin Larsson, i Credo 1982 nr. 3
Edwiens kritikk av Jesu oppstandelse – er den holdbar?
Av Hans Kvalbein. Svar til Andreas Edwien, i Credo 1982 nr. 4
Debatten i Credo
I1979/80 skrev Gunnar Elstad, redaktør i bladet Credo, tre artikler om Edwiens bok: "Jesus i konflikt med menneskerettighetene". Edwien fikk to tilsvar-artikler, hvorpå også prof. Hans Kvalbein og prof. Edvin Larsson kom med i debatten. Edwien regnet denne debatten som viktig, men ble skuffet da redaktøren valgte å avslutte den. Hele debatten gjengis med tillatelse fra bladet Credo.
Gudsbilden än en gång
Svar til Andreas Edwien av Edvin Larsson, i Credo 1982 nr. 4
Et mekanistisk verdensbilde
Gunnar Elstad. Credo nr. 13 1978
Det moderne menneske kan ikke tro på Bibelens Gud
Av red. Gunnar Elstad. Credo 1979 nr. 16
Jesus i konflikt med menneskerettighetene
Av Redaktør Gunnar Elstad. Credo 1979 nr. 16. Første artikkel om Edwiens bok: Jesus i konflikt med menneskerettighetene.
Jesus i konflikt med menneskerettighetene 2/3
Av red. Gunnar Elstad, i Credo 1979 nr. 18. Den andre av tre artikler om Edwiens bok: "Jesus i konflikt med menneskerettighetene"
Jesus i konflikt med menneskerettighetene. 3/3
Av red. Gunnar Elstad, i Credo 1980 nr. 5. Tredje artikkel i en serie på tre om Edwiens bok: Jesus i konflikt med menneskerettighetene.
Første tilsvar-artikkel av Andreas Edwien
Credo 1981 nr. 6. Edwien svarer her Gunnar Elstad i den første artikkelen av to tilsvar-artikler.
Om virkelighetsoppfatning og objektivitet
Noen svar og noen spørsmål til Andreas Edwien, Av Gunnar Elstad. I Credo 1981 nr. 6
Andreas Edwien och den bibliska Gudsbilden
Av prof. dr. theol Edvin Larsson (MF). I Credo 1981 nr. 6
Credo svarer Andreas Edwien
Av red. Gunnar Elstad, i Credo 1981 nr. 17
Jesus og menneskerettighetenes etikk
Annet tilsvar til Gunnar Elstad fra Andreas Edwien. I Credo 1981 nr 17
Jesu oppstandelse – en illusjon?
Av prof. dr. theol Hans Kvalheim (MF). I Credo 1981 nr 6.
Kjetteren som kirken ville tie i hjel – Kirkens feige taktikk
"Teologene river Jesus ut av sin sammenheng og gjør ham til Gud", sier Edwien i dette intervjuet i Tro Det, nr. 1- 1978. (Gjengitt med tillatelse)
«Farvel til den apokalyptiske menneskesønn»?
Edwien kommenterer her et innlegg prof. Ragnar Leivestad (prof. ved Teologisk fakultet) har skrevet i Aftenposten 23.9.1975 hvor han diskuterer betegnelsen "Menneskesønnen" forstått som en apokalyptisk rollefigur
Hvis Jesus ikke er Gud – hvor har han da tatt feil?
Edwien skriver til Dagbladet etter "26 måneder" og "tolv ubesvarte henvendelser" angående Yngvar Ustvedts anmeldelse av boken "Dogmet om Jesus". Edwien mente anmeldelsen bestod av grove sitatforfalskninger og nedvurderinger av ham som forsker og ville ha uttalelsene dementert av Dagbladet.
“Jesu oppstandelse”
Intervjumanus til radioopptak i forbindelse med påsken 1984. Intervjuer er ikke klarlagt.
Skrevet om boken “Er kristendommen en fare for verdensfreden?”
Utdrag fra forord, presentasjoner og omtaler i media.
Boken som burde glemmes
Anmeldelse i Vårt Land av "Dogmet om Jesus" som kom i tredje opplag i 1995. Nederst i artikkelen er lenke til Edwiens svar.
“Folkekirke” – for spebarn eller voksne?
Edwien problematiserer i dette innlegget folkekirkeideologien og særlig barnedåpen som grunnlag for å være medlem av denne. Innlegget er skrevet som en kommentar til Hallgeir Elstad (henvisning til Aftenposten 15.3), men uvisst når og hvor det er publisert.
Jesus er død, la ham hvile i fred!
Bladet "Oss hedninger i mellom" trykket i nr. 2-1992 andre del av et foredrag basert på bøkene "Dogmet om Jesus ", 4. utg. s. 160 -219, og "Jesus i konflikt med menneskerettighetene" s. 65-70.
Bibelforbud
Edwien skrev dette innlegget under pseudonymet "Johannes Andre" i 1954. (i Vårt Land?). Han argumenterer for at bibellesning og bibelstudium er det som best kan føre til at "helvetesforestillingen kan bli hjemløst i vår kultur"
Brev fra Andreas Edwien til Kristian Schjelderup, vinteren 1949-50
Andreas Edwien utfordret Schjelderup til å anmelde boken sin "Ut av mørket. Et oppgjør med kristendommens dogmer” (1948), og dernest til å redegjøre for Schjelderup sitt syn på den kristne helvetesforestillingen. Disse brevene viser at Edwien på et tidlig tidspunkt angrep helveteslæren og utfordret Schjelderup og kirken på dette dogmet, slik det uttrykkes i Augustana art. 17.
Helvetesstriden i 1950-årene
Apropos helvetesdebatt. Dette debattinnlegget ble skrevet til Fri Tanke (datering ikke avklart). Edwien viser bl.a. til sine to første bøker som nettopp tok tak i kirkens lære om fortapelsen og helvete.
En utfordring til våre teologer
Anmeldelse signert Sverre Løberg, i Sosialistisk Perspektiv 6-1965. Forfatteren viser også til Philip Houms bok «Mannen fra Nasaret og Den norske kirke", som kom ut omtrent samtidig.
Jesu «oppstandelse» – overlevelse eller hallusinasjon?
Innlegg i Humanist 6/1987 som svar på et spørsmål i foregående nummer om muligheten for at Jesus bare var skinndød.
Om å ta dåpen og dens dogme på alvor
Edwien problematiserer biskop Stålsetts oppfordring om å "ta dåpen på alvor" og påpeker at det innebærer å ta en rekke av kirkens sentrale dogmer på alvor.
Rasismen i vårt kulturgrunnlag
Ligger rasismen innebygget i selve det offisielle grunnlaget for Europas kultur, nemlig i kristendommen? Dette utdraget er hentet fra forordet i Dogmet om Jesus, som kom i ny utgave i 1995.
Oppstandelsesdogmet – kirkens prekære postulat
Jesu "oppstandelse" er ikke et noe mysterium. I følge Edwien har den tomme graven en logisk og religionspsykologisk forklaring.
Klipp fra omtaler av Dogmet om Jesus
...et kraftfullt og klart, ofte smukt og velklingende sprog (….) en betydelig bog, som kan læses af enhver, der interesserer sig for historisk bibelforskning.
Berlingske Aftenavis