Klipp og klapp 85

Ronnie Johanson klipper fra media, og klapper uhemmet.
Enten for skribenten, eller til vedkommende.
(Stort sett det siste, men bare verbalt, vel å merke.)

Illustrasjon: Ragnar Børsheim.

Klipp-og-klapp-Kritiske-kommentarer-Ronnie-Johanson
Boken «Klipp og klapp» er nå tilgjengelig fra forlaget.

Woke-nytt

NRK endrer navnet på musikkprogrammet «Jungeltelegrafen». En av grunnene er at «navnet kan oppleves som belastende for noen», sier kanalsjef Eva Midttun Leira. Hun opplyser imidlertid ikke hvem hun tror navnet kan være belastende for, og hvorfor. Og ingen med aner fra jungelområder har stått fram og sagt at de er krenket. Det er imidlertid en del andre, på de belastedes vegne.

Når det gjelder opprinnelsen til selve ordet, skriver Sigurd Nedland, mannen som ga programmet navn:

Jeg ser uttalelser om at at navnet skulle være “belastende” for noen. I Facebook-tråder er det til og med karakterisert som “nedlatende”. Slike uttalelser tror jeg kommer på grunn av alvorlige hull i historiekunnskap og språkforståelse. “Jungeltelegrafen” dukket først opp som ord rundt 1870, og det fortelles flere historier om hvordan det oppstod. Den mest vanlige er denne: Da europeerne på 1800-tallet begynte å bevege seg mere rundt i Afrika enn man hadde gjort før, ble de stadig overrasket over at de kunne ankomme en ny landsby der de ikke hadde vært før, og oppdage at folk der visste at de kom, hvem de var og hvor mange de var. Det var først da det oppdaget at afrikanerne hadde et avansert varslingssystem med bruk av trommer at de fikk løsningen på mysteriet, og de var mektig imponert! Dette var jo virkelig avansert, og utfordret deres eurosentriske oppfatning av “primitive” afrikanere. Det var rett og slett et virkelig intelligent og finurlig system. Det kunne bare sammenlignes med det nyeste og mest teknologiske vidundersystemet de kjente til, nemlig telegrafen!

Ordet bærer altså i seg en respekt for tradisjonskunnskap, en sammensmelting av tradisjon og moderne teknologi, og et klart utgangspunkt i musikk og rytmer. Så har det i overført betydning fått en betydning som går på det å bringe nyhetene før noen andre, å orientere og oppdatere og gi oversikt gjennom uoffisielle og hurtige kanaler. Altså etter min mening et ideelt navn på et radioprogram som nettopp har slike begreper og idealer innebygd i sin filosofi og i sitt musikkvalg!

Kilder:
klassekampen.no/artikkel/2023-10-04/nrk-bytter-navn-pa-jungeltelegrafen
facebook.com/sigbjorn.nedland
nettavisen.no/norsk-debatt/jeg-star-100-prosent-inne-for-navnet-jungeltelegrafen/o/5-95-1373426

Tips om hvor vi finner alt vi trenger å vite

Regjeringen vil forby søskenbarnekteskap. I den anledning har Aftenposten intervjuet en anonym muslim som er gift med kusinen sin og har seks friske unger. Han uttaler at:

«Hadde det vært helserisiko forbundet med søskenbarnekteskap, hadde det stått i Koranen. I løpet av 1500 år har ingenting i denne boken vist seg å være feil.»

Med andre ord: Koranen tar aldri feil; alt som ikke er nevnt i Koranen, er feil. For det siste gjelder vel ikke bare helserisiko?

For 1500 år siden skrev man for øvrig 523; nittini år før islams tidsregning startet. Men vi innrømmer at dette er ingen gyldig innvending, ettersom Koranens arabiske tekst ifølge islam befinner seg i himmelen, og har gjort det siden tidenes morgen.

Kilder:
Aftenposten 29 09 2023
regjeringen.no/contentassets/8d00de629abf4fc9805a479c2c0875e2/horingsnotat-om-forbud-mot-soskenbarnekteskap-.pdf

Saksopplysninger:
Søskenbarnekteskap
Spedbarnsdød er omkring 2,4 ganger så hyppig hos barn av foreldre som er søskenbarn, i forhold til barn av foreldre som ikke er i slekt. Medfødte misdannelser eller sykdommer diagnostisert ved fødselen er omkring 1,7 ganger så hyppig hos barn av søskenbarn.
Feil i Koranen
centerforinquiry.org/blog/contradictions-and-inconsistencies-in-the-quran/
Klog Belaest: 1000+ Mistakes in the Quran

Allahs imponerende forsyn

Vi nevnte at Koranens originaltekst alltid har vært i himmelen. Spesielt imponerende blir da vers som disse, der problemer i profetens dagligliv ble forutsett:

Dere som tror; gå ikke inn i profetens hus uten at dere er invitert til et måltid, og vent i så fall til spisetid. Men når dere er innbudt, så kom. Trekk dere tilbake når dere har spist, uten å søke selskapelig samtale. Slikt ergrer Profeten, men Han kvier seg seg for å be dere gå. Allah kvier seg ikke for å si sannheten.

Når dere ber Profetens hustruer om noe dere trenger, så spør dem med et forheng (hijab) mellom dere. Det er det som best bevarer deres og kvinnenes hjerter rene. Dere må ikke gjøre noe som kan såre Guds Sendebud, og aldri noensinne gifte dere med enkene etter Ham. Det ville Gud se som en forferdelig synd.

Kilde:
Koranen, sure 33: 53 (54 i noen utgaver)

Kvinnen skal skjule sin pryd

Verset ovenfor er det eneste sted i Koranen der hijab er nevnt. Men som man ser, gjelder det bare profetens koner, og det dreier seg om et forheng i profetens hus og ikke om noe klesplagg. Det er dette forhenget som kalles en hijab. Det eneste sted i Koranen som gir hjemmel for tildekking av kvinner, er følgende:

Si også til de rettroende kvinner at de skal senke sitt blikk og vokte seg for ukyskhet og ikke vise mer enn nødvendig av sin pryd. De må trekke tørkleet (khimar) over sitt bryst og ikke vise sin pryd for andre enn sine menn, fedre, svigerfedre, sønner, stesønner, brødre, nevøer eller disses kvinner, sine slaver, eller tjenere uten kjønnsdrift, eller barn, som ikke forstår seg på kvinners nakenhet.

Islams lærde, derimot, de forstår seg på kvinners nakenhet.

Tildekking av hår og ansikt er imidlertid ikke nevnt i Koranen, som altså ikke gir hjemmel for bruk av slør. Det er brystet kvinnene skal skjule, ifølge Allah. Men når de lærde ikke finner støtte i Koranen, kan de alltids finne en hadith å tolke slik det passer.

Kilder:
Koranen, sure 24: 31
littlemuslimhouse.com/hijab-in-quran-hadith/
Al-Kubaisi og Johanson: Allahs lille brune

  • Kategori: Klipp og klapp

  • Kommentarfelt

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *