Nettmagasin: Edwien

Andreas-Edwien-havet

Forside / Nettmagasin: Edwien

I denne kategorien bringer vi nyheter om verk av, om eller med Andreas Edwien, inkludert tekster av andre som diskuterer eller bygger videre på Edwien.

Edwien var opptatt av hvordan religionskritikk med ytringsfrihet, rasjonell argumentasjon og åpen diskusjon kan bidra til fredelig sameksistens gjennom økt innsikt i etikk, kultur, psykologi, historie og samfunn.

Vi minner om det historiske Edwien-arkivet, Edwien.no (se også lenke i toppmenyen). Det som idag er Religionskritikk.no startet i 2015 som Edwien.no, et prosjekt for å tilgjengeliggjøre tekstene etter den nylig avdøde Andreas Edwien. Fra 2019 inngår Edwien-arkivet i det større nettstedet Religionskritikk.no.


 • Edwien til sak mot NRK og Dagbladet

  Edwien til sak mot NRK og Dagbladet

  Nettmagasin kategori:

  Denne artikkelen om Andreas Edwiens rettsprosesser på 60- og 70-tallet er basert på en gjennomgang av de rettsdokumentene som er arkivert i Riksarkivets samlinger, og en stor del av dokumenter i det private arkivet etter Andreas Edwien.

  Les mer…

 • Grundig om «Fortielsens sensur» mot Edwien

  Grundig om «Fortielsens sensur» mot Edwien

  Nettmagasin kategori:

  Arr, idéhistorisk tidsskrift nr 2 2023, et temanummer om sensur, inneholder artikkelen «Kampen mot Kristus og fortielsens sensur» av Tord Østberg (side 131-145).

  Les mer…

 • Jesus er død – la ham hvile i fred!

  Jesus er død – la ham hvile i fred!

  Nettmagasin kategori: , ,

  Nylig laget en prest i statskirken en aldri så liten sensasjon ved å si at «Gud er død». Nyheten lå egentlig ikke i selve utsagnet, for det dreier seg om et gammelt slagord for ateismen, men i at det kom fra en kristen prest.

  Les mer…

 • Andreas Edwien: Den Usynlige

  Andreas Edwien: Den Usynlige

  Nettmagasin kategori: , ,

  Det litterære og spirituelle utgangspunktet for poesiverket «Den Usynlige» er at kjærlighet og frykt er grunnleggende motsetninger, og en kjærlig Gud ville derfor ikke utvelge noen av skapningene Hens til frelse og andre til evig straff. «Den Usynlige» er dermed til dels et klageskrift fra Gud tilmenneskene om alt det dumme og skadelige som mennesker…

  Les mer…

 • Hvor står den protestantiske kirke?

  Hvor står den protestantiske kirke?

  Nettmagasin kategori: ,

  Av Andreas Edwien      Vi presenterer et klassisk religionskritisk essay av Andreas     Edwien, med en grunnleggende kritikk av kristendom og kirke     som er like aktuell idag som da essayet ble skrevet[1].      Denne utgaven av essayet er redigert av Thomas Gramstad og     utstyrt med fyldige og utdypende noter, mellomtitler og andre     tilpasninger til lesing idag.…

  Les mer…

 • Jesus-dyrkelse kan ikke hjelpe sekulære muslimer

  Jesus-dyrkelse kan ikke hjelpe sekulære muslimer

  Nettmagasin kategori: , ,

  Også sekulære Norge har sin versjon av et bibelbelte – eller om ikke et helt «belte» så iallfall noen bortgjemte dalfører, øyer og bedehus med subkulturer som ønsker seg en retur til det «glade» 50-tallet da menn var menn, kvinner holdt seg hjemme, og kirke, menighet og Jesus stod i høysetet.

  Les mer…