Lutter Luther 18

in

Sitater fra Martin Luther, utvalgt og oversatt av Ronnie Johanson.

Nedenstående innlegg ble refusert av Vårt Land. Begrunnelse: «På generelt grunnlag sier vi ikke ja til innlegg som i så stor grad består av sitater fra andre og ikke egenprodusert tekst.» Kanskje jeg burde gitt uttrykk for Luthers synspunkter som om de var mine egne?

Les Luther!

Vårt Lands leder 5. august er en hyllest til Martin Luther. «Å lese Luther i dag er en fryd» mener avisen. Som bare tar ett forbehold: At hans antijødiske skrifter ikke tåler dagens lys.

Lederskribenten kan umulig kjenne til Luthers tvilsomme holdninger på en lang rekke andre områder. Som de livegne bøndenes opprør:

– «Stikk, slå, drep dem, hver den som kan!» skrev han i et opprop. «Hvis det finnes uskyldige blant bøndene, vil Gud redde dem.»

Opprøret ble druknet i blod. Flere enn 100.000 bønder ble slaktet på bestialsk vis, de aller fleste etter å ha overgitt seg. Og Luther tok gjerne æren for seieren:

– «Det var jeg, Martin Luther, som slo i hjel alle bøndene under oppstanden, for det var jeg som beordret at de skulle slaktes. Alt deres blod er på mine skuldre. Men jeg viser til Vårherre, som befalte meg å tale på denne måten.»

Luther var selv en opprører. Men mot reformatorer som hadde andre ideer enn ham selv, var han ikke nådig:

– «Vokt deg for Zwingli og sky hans bøker som den helvetes Satans gift!»

– «Müntzer, Karlstadt, Campanus og den slags folk er inkarnerte djevler.»

– «Witzel er full av feiltagelser og blasfemi uten ende, og enda lar man fyren leve!»

– «Kapp bare hodet av gjendøperne. For de er opprørske og holder ikke opp med sine villfarelser.»

Luthers opprør mot pavekirken var heller ikke alltid like saklig:

– «Paven forfølger Ordet og misbruker Guds navn; herav følger at han er Antikrist og det avskyelige Dyret som har blasfemiske navn i pannen …»

–  «Pave Clemens er ond, fordi han er italiener, enda verre fordi han er fra Firenze, og aller verst fordi han er en lausunge.»

– «Man burde ta paven selv, hans kardinaler og alt hans ugudelige pakk og rive disse gudsbespotternes tunger ut med roten. Så skulle man nagle tungene til galgen i rad og rekke (…) Selv om dette egentlig er en altfor mild straff for deres gudsbespottelse og avgudsdyrkelse.»

–  «Man burde ta paven og hans lære og alle som er knyttet til den, og brenne dem opp med ild slik man gjør med trollmenn og hekser.»

Hekseri hadde han også gode råd om:

– «Det er lett å skjelne sykdom og bedrag som skyldes hekser, fra naturlige sykdommer. Som når det kommer kull, hår, redskaper o.l. ut av en verkebyll, slik jeg selv har sett det …»

Heksebålene flammet opp for alvor først etter at Luther utvidet begrepet trolldom til å omfatte også hvit magi. Hvis healere og kloke koner kunne hjelpe folk, måtte de ha fått hjelp av djevelen, mente Luther. Altså var de hekser.

Alt dette og mye annet er grundig dokumentert i min sitatbok «Luthers lille brune». For eksempel hans syn på kvinnekjønnet. Også her talte han av erfaring:

– «Jeg har gitt opp å finne lydighet hos kvinner.»

Et hjertesukk fra reformatoren til slutt:

– «Det finnes ingen større plage på jord enn en gretten kone.»

Ronnie Johanson
Sakprosaforfatter


Kommentarer

Kommentar

  1. Ronnie Johanson avatar
    Ronnie Johanson

    Jeg har senere sendt Vårt Land et forkortet innlegg, som ble publisert i papirutgaven 14. september.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *