Klipp og klapp 74

in

Ronnie Johanson klipper fra media, og klapper uhemmet.
Enten for skribenten, eller til vedkommende.
(Stort sett det siste, men bare verbalt, vel å merke.)

Illustrasjon: Ragnar Børsheim.

Hvorfor feire påske

Påsken er over, og nok en gang er noen av oss ateister blitt spurt om hvorfor vi feirer. Til det har jeg to svar:

  1. Langfredag feirer jeg at Jesus er død.
  2. Påskemorgen feirer jeg at våren er kommet.

Ikke så dumt?

En avisoverskrift i Dagen lyder

Pinsemenighet tar i bruk kunstig intelligens

Dette vil noen av oss se som en klar innrømmelse av at den intelligensen som Skaperen har gitt dem, ikke strekker til. Andre vil mene at dette var kanskje ikke så dumt?

Vår andre kristne dagsavis, Vårt Land, skriver om en prest som forsøksvis lot en robot skrive en preken over Johannes 3:16. De har latt teologiprofessor Idar Kjølsvig bedømme prekenen, og han sier han ville gitt karakteren C. Altså tilfredsstillende og klart bestått. På spørsmål om det er noe teologisk problematisk ved å bruke robot til å skrive en preken, svarer han:

«Nei, man kan ikke felle noen moralsk dom over maskiner.»

Selvsagt ikke. Men hva med den som bruker maskinen?

Kilder:
Dagen 05 04 2023
Vårt Land 11 04 2023

Domprost, ikke dumprost

Gudmund Waaler er domprost, og har skrevet doktorgrad om nattverden. I et intervju blir han stilt det eksistensielle spørsmål om hvorvidt det skal være alkohol i nattverdsvinen. Det syns han, av to grunner:

  1. Det var alkohol i vinen Jesus delte ut da han innstiftet nattverden.
  2. Det er et festmåltid, og man holder ikke festmåltid med alkoholfri vin.

På et oppfølgingsspørsmål opplyser han imidlertid at nattverden «virker» også uten alkohol. Og på spørsmålet om man ikke bør ta hensyn til dem som har et alkoholproblem, svarer han:

  • Dersom det er en ‘trigger’ for noen, tenker jeg de må ta ansvar for det selv. Men det er klart at i en forsamling der mange sliter med alkohol, bør man ta hensyn.

Journalisten spør dessverre ikke hvor grensen går. Bør det f.eks. være et flertall av alkoholikere i menigheten før man tar hensyn?

Kilde: Dagen 05 04 2023 (originalen er på nynorsk)

Æres den som æres bør

Den amerikanske småbyen Amory ble nylig ble rammet av en tornado. Under direktesendt værmelding på en lokal TV-kanal oppdaget meterologen plutselig tornadoen på ferske bilder. Han skjønte at småbyen var et par minutter unna en katastrofe, og brøt ut i bønn:

Kjære Jesus, vær så snill og hjelp dem. Amen.

Tornadoen varte i over en time og etterlot seg en flere kilometer lang gate av ødeleggelse. Minst 25 mennesker mistet livet, og flere titalls andre ble skadet.

En kvinne som overlevde, forteller at det var meterologens bønn som reddet livet hennes. Hun søkte nemlig umiddelbart ly da hun så TV-sendingen. Så da blir spørsmålet hvorfor Jesus lot tornadoen drepe 25 andre. Eller var det kanskje ikke bønnen som reddet liv, men værmeldingen?

For ikke lenge siden ville kristne media ikke ha vært i tvil, og omtalt saken som et klart eksempel på bønnhørelse. Men verden går fremover, og kristenfolk dilter etter. Selv fundamentalistenes avis Dagen peker på den opplagte forklaringen: «folk i byen som fulgte med på direktesendingen søkte beskyttelse, ettersom de forsto alvoret i situasjonen da meteorologen begynte å be.»

Kilde: Dagen 31 03 2023


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *