Lutter Luther 5

Sitater fra Martin Luther, utvalgt og oversatt av Ronnie Johanson.

Luthers-lille-brune-forfatter-Ronnie-Johanson
Boken Luthers lille brune

Gud er god, fordi Gud er god

Gud kan ikke synde mot noen lov, for ingen lov gjelder for ham. Derfor er det godt, alt hva han gjør (…)

Et menneske kalles fromt når det lever og handler etter loven. Med Gud er det omvendt; en gjerning kalles god når det er han som gjør den.

Preken 2. juledag 1524

Logisk bevis for at djevelen står bak sykdommer

Jeg mener at djevelen står bak alle alvorlige sykdommer. For det første: han er dødens opphavsmann, for det andre: Peter sier i Apostlenes gjerninger at Kristus helbredet alle som “var overveldet av djevelen”. Men Kristus helbredet ikke bare besatte, men også lamme, blinde osv. Jeg tror i det hele tatt at alle farlige sykdommer stammer fra djevelen.

Bordtaler 360 (1532)
Apostlenes gjerninger: 10; 38

… men hvem står bak selvmord?

Djevelen er ikke bare en løgner, men også en morder. Derfor står han oss uavlatelig etter livet og roer seg ned ved å bringe oss skade og ulykke. Dette er grunnen til at han knekker nakken på mange eller driver dem fra vettet, drukner noen i vannet og driver mange til å ta livet av seg.

Luthers store katekisme, 1529

Et par år senere var Luther imidlertid kommet til at det ikke er djevelen, men Gud som driver folk til selvmord:

Selvmorderne er ikke herre over seg selv, men det er vår Herre Gud som henretter dem, som han henretter en annen ved hjelp av en landeveisrøver. (…) Det finnes eksempler på at vår Herre Gud med dette vil bevise at Djevelen er en (mektig, o.anm.) herre, for at man skal be flittig. Fantes det nemlig ikke slike eksempler, så ville vi ikke frykte Gud – altså må han lære oss det.

Bordtaler 222 (1532)

  • Kategori: Lutter Luther

  • Kommentarfelt

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *