Intervjuet av Fri Tanke / Even Gran

in ,

Vil løfte religionskritikk til nye høyder med nytt magasin.

Nytt nettsted satser på kritikk mot selve det religiøse trosgrunnlaget. Da rammes både kristendommen, islam og jødedommen, sier Thomas Gramstad.

Publisert av Even Gran i Fri Tanke.

Gjengen som står bak nettstedet Edwien.no, der tekster fra den religionskritiske forfatteren Andreas Edwien er publisert, har nå overtatt domenet «Religionskritikk.no» fra Religionskritisk forlag.

Religionskritikk.no skal nå bli et samlenettsted for norsk religionskritikk. Nettstedet skal inneholde Edwiens tekster, det skal være hjemmeside for Religionskritisk forlag og være startsiden for et helt nytt religionskritisk magasin.

Magasinet har ikke fått noe navn ennå.

– Vi utlyser en navnekonkurranse og oppfordrer alle til å sende inn forslag. Vinneren får religionskritiske bøker i premie, sier Thomas Gramstad fra «Stiftelsen Religionskritikk for fred» som formelt står bak nysatsingen.

I magasinet er det meningen å publisere tidløse religionskritiske tekster som har blitt publisert på papir tidligere, og som de ansvarlige mener fortjener ny oppmerksomhet. Men det skal også skrives nye artikler.

På nettstedet er det allerede publisert en rekke artikler av blant andre Ståle Dingstad, Ronnie Johanson, Hans-Petter Halvorsen, Egil Asprem, Jens Bjørneboe og Jens-André P. Herbener.

Satser på kritikk av selve troen
Du vil ikke finne så mye kritikk av religionens konsekvenser inne på nettstedet, som for eksempel kritikk av religiøst motivert sosial kontroll og undertrykking, barnehijab eller konsekvensene av svindlerske «mirakelhelbredelser».

Religionskritikk.no vil i langt større grad konsentrere seg om å kritisere religionenes trosgrunnlag med utgangspunkt i filosofi og logikk. Og det er nok kristendommen det først og fremst kommer til å handle om, forteller Gramstad.

– Det er kristendommen vi kjenner best. Men vi kommer til å kritisere islam og jødedom også. Uansett er jo alle de tre abrahamittiske religionene del av den samme kulturkretsen, så når man kritiserer en så kritiserer man ofte alle. I dag er det veldig polarisert hvilken religion som fortjener mest kritikk. Det er veldig fjernt fra vårt perspektiv. Når man fremmer substansiell religionskritikk, rammer man grunnlaget for både kristendommen, islam og jødedom samtidig, sier Gramstad.

Upublisert religionskritisk verk på verseform
Etter at Andreas Edwien døde i 2015, ble det funnet et uutgitt manuskript fra rundt 50-60-tallet med tittelen «Den usynlige» (som selvsagt er Gud). Det vil nå bli offentliggjort i flere deler på Religionskritikk.no, forteller Gramstad.

– Det er et maskinskrevet religionskritisk verk på verseform som ble funnet da vi gikk gjennom sakene hans. Vi har nå scannet det og det blir publisert på Religionskritikk.no etter hvert, sier han.


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *