Klipp og klapp 27

Ronnie Johanson klipper og klapper

Ronnie-Klipper-og-klapper
Illustrasjon: Ragnar Børsheim

Luthersk lutring

En teologiprofessor mener at Martin Luther kunne ha vært assisterende helsedirektør i Norge om han hadde levd i dag. I et brev fra 1527 ga han nemlig følgende råd mot pest: Hold avstand og følg myndighetenes råd. Men det er nok ikke alt han har å si om saken. Vi vil gjerne få supplere med følgende, som ikke er hentet fra et brev, men fra en offentlig forelesning:

I synd er vi unnfanget, i synd er vi født, og i synd forblir vi livet ut. (…) Denne arvesyndens vanvidd og dårskap må straffes både hos barn og voksne. Derfor sender Gud oss plager gjennom øvrighet, dyrtid, pest, krig, tyrkere, pave og djevel. Hvorfor gjør han det? Jo, det gjør han for at vi skal rope på ham når vi blir prylt.

Men det er en mening med det, forklarer han oss i skriftet «Om de gode gjerninger»:

Pest og dyrtid skaper fromme og rettferdige mennesker …

Kilder:
Stephanie Dietrich i Vårt Land 23. mars 2021
Luthers lille brune 2004 s. 83 og 96; 2006 s. 72 og 84

Håp om evig liv tross alt

Vi ikke-troende blir ofte beskyldt for å ha et nattsvart livssyn uten håp. Derfor gjengir vi følgende gladmelding fra NTB:

Til tross for koronapandemien var dødstallene i 2020 lave. I fjor døde det 40611 personer, 73 færre enn i 2019 (…) Dersom vi måler antall døde i prosent av folkemengden, har vi aldri hatt lavere dødstall, viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Dersom utviklingen fortsetter og stadig færre dør, vil menneskene en gang i fremtiden få evig liv. Så da får religionene rett – i hovedsak, om enn ikke i detaljene.

Kilde:
Dagen 12. mars 2021

Reportasje fra hedensk hoff

I organisasjonen Ateistenes årsberetning omtales «Vår hofforfatter Ronnie». Det fremgår ikke hvem som har forfattet eposet, men vår hoffreporter mener det kan være kong Dagfinn den første. Stillinger som hoffnarr og lakei er imidlertid ubesatt, og tronfølgen er uavklart.

  • Kategori: Klipp og klapp

  • Kommentarfelt

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *