Klipp og klapp 38

Ronnie Johanson klipper og klapper

Illustrasjon: Ragnar Børsheim

Finn deg et annet sted å bo!

Avisen Dagen har intervjuet en forkynner ved navn Viggo Klausen som vil «utfordre familier til å invitere Jesus inn i hjemmet sitt»! Idéen fikk han under en ferietur til Tyrkia sammen med gode venner. Kanskje fordi det var Tyrkia hans store forgjenger Paulus kom fra. «Så skjønte vi at dette ikke bare var en vill idé, men en utfordring fra Jesus» sier Viggo.

Neste vår kommer kanskje Viggo og Jesus til et sted nær deg. De «setter opp teltet sitt og håper at kristne familier skal invitere med seg kirkefremmede venner». Men «for å få folk til å invitere Jesus hjem i familiene, må vi først gjøre dem oppmerksom på hvem han er og at han ønsker å bo hjemme hos dem» sier Klausen til Dagen. «Muligens vil det så noen tanker som gjør at det vokser fram et ønske om at det kanskje er fint å ha Jesus boende hjemme hos oss.»

Jeg er fullt oppmerksom på hvem Jesus er, etter å ha skrevet en hel bok om ham. Og ikke vil jeg ha en sånn fyr inn i huset. Ta f.eks. hvordan han oppførte seg en gang han var gjest i et annet hus. Jeg klipper fra kapitlet «Nestekjærlighet»:

Ekstremt hatefulle ytringer er ikke noe nytt, viser det seg. Mot dem som tok til motmæle, bruker Jesus ord som «slanger og ormeyngel» og lover dem den aller verste skjebne som tenkes kan:

Ve dere, skriftlærde og fariseere! (…) Slanger og ormeyngel! Hvordan kan dere unngå å bli dømt til helvete?

(Matteus 23; 29,33.)

Selv når han er gjest i et hus, kan han ikke dy seg. En fariséer hadde bedt ham til middag, men ble forbauset over at han ikke vasket hendene før han tok i maten. Dette utløser en lang tirade:

Dere fariséere gjør begre og fat rene utvendig, men innvendig er dere selv fulle av griskhet og ondskap. Uvettige mennesker! (…) Ve dere! Dere ligner graver som ikke lenger er synlige, og som folk trår på uten å vite det.

(Lukas 11; 37-44.)

Da tar en av de lovkyndige til orde, og påpeker at med disse ordene krenker han også dem [1]. Dette oppnår bare å hisse opp den krakilske middagsgjesten ytterligere. Nå minner han om at mange tidligere profeter var blitt slått ihjel. Dette mener han de lovkyndige går god for, ved å bygge monumenter over de drepte (!) Og derfor skal de nålevende få stå til ansvar for for disse drapene − hvorav det siste skjedde over 800 år tidligere [2]. Det kan neppe ha vært bare familien som anså mannen som gal [3].

Kilder:
Dagen 25. oktober 2021
JESUS – Hva forskningen sier mens Kirken tier, 2018 s. 217-18

Noter:

[1] De lovkyndige var antagelig en gruppe blant fariseerne, ifølge Jesusseminaret.

[2] «Ve dere lovkyndige! Dere bygger monumenter over profetene, de som fedrene slo ihjel! På den måten blir dere vitner som går god for det fedrene deres gjorde. For de slo ihjel, og dere bygger monumenter. (…) Derfor skal denne generasjon få svare for alt det blod av profeter som er utøst helt siden verden ble til, fra drapet på Abel og like til drapet på Sakarja (…) Ja, jeg sier dere at denne generasjon skal bli trukket til ansvar for det.» (Lukas 11; 50f). Profeten Sakarja ble drept ca. 800 f.Kr.

[3] «Han pekte ut tolv, som han også kalte apostler, for at de skulle være sammen med ham. (…) Da han kom hjem, strømmet folk sammen igjen, så Jesus og disiplene ikke engang kunne få seg mat. Da hans nærmeste hørte det, gikk de av sted for å ta hånd om ham, for de sa: ’Han er gått fra forstanden’» Markus 3; 14-21.

  • Kategori: Klipp og klapp

  • Kommentarfelt

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *