Klipp og klapp 47

in

Ronnie Johanson klipper og klapper

Kristne verdier og verdisaker

Som noen vil huske, ble en ukrainsk øy angrepet i begynnelsen av krigen av krysseren «Moskva», og bedt om å overgi seg. «Dra til helvete» svarte forsvarerne, og nå ligger krigsskipet på bunnen av Svartehavet.

Ombord befinner det seg en relikvie: En bit av Jesu kors! Tanken var at den skulle beskytte skipet. Så troende er russiske admiraler blitt at de skal ha latt det seile uten vanlige forholdsregler, slik som vern fra andre skip.

Vårt Land omtaler relikvien som «verdifull»: En russisk oligark skal ha kjøpt den av en katolsk kirke på kontinentet for 40 millioner dollar. Vel, en gjenstand er verd hverken mer eller mindre enn det er mulig å selge den for. I 1989 kunne man få kjøpt samme slags trebiter under pavens besøk i Oslo. Hedningsamfunnet arrangerte «katolsk varemesse», med tilbud om så vel biter av korset som fjær fra engelen Gabriel. Samt Hellig Ånd på flaske. Alt gikk unna til spottpris.

Hvis noen av kundene har tatt vare på relikviene, anbefaler vi å legge dem ut for salg. Både katolske og russisk-ortodokse milliardærer kan være interessert.

Kilde:
Vårt Land 22. april 2022 (de skriver «verdifullt relikvie»,
men vi har tillatt oss å rette ettersom ordet er hankjønn, ikke intetkjønn»

Mer relikviestoff

I år gikk jeg i tog 1. mai, for første gang på flere tiår. Jeg følte meg som et fossil, for ikke å si en relikvie, der jeg som den ene av ca. 2 deltagere hadde kledd meg litt penere enn vanlig. På 70-tallet var det omvendt: selv arbeidsklær var uakseptabelt på arbeidets dag.

Jeg hadde denne gang til og med vurdert å stikke et norsk flagg i knapphullet. Men i så fall ville vel tilskuerne ha tenkt at der går en fyr som ikke bare er sosialist; han må være nasjonalsosialist.

I hine hårde dage var det dessuten utenkelig å arrangere loppemarked 1. mai. I år var det riktignok bare Grorud skole som hadde marked øst i Oslo, mens mange av vestkantskolene demonstrerte at på de kanter synger man ikke «opp I som sulten knuget har». Slik vi gjør i øst (altså synger, ikke sulter.)

«Den rettferdige skal glede sig når han får hevn; han skal vaske sine føtter i den ugudeliges blod.»

Salmenes bok 58, 11

Kirkerådet har nylig diskutert ny liturgi for påskedagene. Dette etter en bred høring der de «har merket seg at fotvasking som et mulig element på skjærtorsdag har god oppslutning …» Resultatet ble et enstemmig vedtak om å foreslå at Kirkemøtet åpner for fotvask.

Så neste påske kan du kanskje få vasket beina i kirken! Vi anbefaler allikevel å ikke vente så lenge ̶ enten det trengs eller ikke.

Bakgrunnen for vedtaket er rent og uforfalsket bibelsk. Det bør vel tilføyes at det er ikke Salmenes bok som er grunnlaget, men johannesevangeliets 13. kapittel, der Jesus vasker beina til disiplene. Evangelisten presiserer dessuten at det var vann Jesus benyttet, så ingen må tro noe annet.

Kilder:
Bibelen, loc.cit.

Protokoll fra møte i Kirkerådet 24.–25. mars 2022, på https://kirken.no/


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *