Klipp og klapp 77

in

Ronnie Johanson klipper fra media, og klapper uhemmet.
Enten for skribenten, eller til vedkommende.
(Stort sett det siste, men bare verbalt, vel å merke.)

Illustrasjon: Ragnar Børsheim.

«Gud dupliserte seg selv»

Dette er hva den katolske presten Joseph Crowley uttalte etter at en av hans hjelpeprester delte ut nattverdsoblater. Det var få oblater igjen, men plutselig var de blitt dobbelt så mange! (“One of our eucharistic ministers was running out of hosts and suddenly there were more hosts in the ciborium. God just duplicated himself.”) Som kjent blir brød (i form av oblater) forvandlet til Jesus under den katolske nattverden.

Dette skjedde i St. Thomas katolske kirke i Connecticut i mars, og blir nå undersøkt av Vatikanet. Hvis pavens medarbeidere finner ut at her har det skjedd et mirakel, kan kirkens grunnlegger Michael McGivney bli kåret til helgen. Til det kreves det to mirakler, og foreløpig er McGivney bare blitt kreditert ett.

Vi vil imidlertid minne om at under nattverden blir det desuten drukket vin. Dobbeltsyn etter konsum av alkohol har forekommet.

Kilder
Dagen 22 05 2023
https://premierchristian.news/us/news/article/vatican-reviewing-possible-miracle-involving- communion-wafers

Mirakler også i Norge

Den norske Kirkes syn på nattverden er like absurd som katolikkenes såkalte transsubstansiasjonsslære: At brød og vin blir til kjøtt og blod når presten uttaler visse ord. Lutheranerne trenger ikke noe hokus pokus («Hoc est corpus meum»); de tror bare at «Under nattverden er Kristi sanne legeme og blod virkelig til stede i skikkelse av brødet og vinen som blir utdelt og fortært», som det heter i bekjennelsesskriftet Augustana.

Mange tror at dette med brød og vin som blir til kjøtt og blod, skal oppfattes symbolsk. Men det er det Den reformerte kirke som mener.

Kilde:
Augustana (Den augsbrugske konfesjon) X

Fylla har skylda?

Nattverden bygger på Matteus 26; 26-8:

Mens de holdt måltid, tok Jesus et brød, takket og brøt det, ga disiplene og sa: «Ta imot og spis! Dette er min kropp.» Og han tok et beger, takket, ga dem og sa: «Drikk alle av det! For dette er mitt blod …

Hvis Jesus har sagt noe sånt, må det ha vært i fylla. (Han ble jo kalt en «storeter og vindranker»). Det var en jødisk religionsforsker (Geza Vermes) som måtte påpeke at slike ord ville ha gitt jøder i det første århundre spyfornemmelser. Å innta blodmat, var jo tabu.

Kilder:
Lukas 7;34, Fauskangers oversettelse: Menneskesønnen er kommet, han spiste og drakk, og dere sier: ‘Se, for en storeter og vindranker av et menneske, venn med tollere og syndere’!
Johanson: JESUS – Hva forskningen sier mens Kirken tier s 259.

Fylla har skylda? (Da capo)

Vi skriver sjelden om troende som ikke lever opp til sine egne moralske krav. Det blir gjerne litt for billige poeng av sånt. Men på den annen side: Jeg kan motstå alt unntatt fristelser, som Oscar Wilde sa det. Så når den svært kristelige avisen Dagen på lederplass gir fylla skylda for kollapsen i bevegelsen Hillsong, formidler vi et utdrag. Men først litt bakgrunnsstoff:

Hillsong Church er en karismatisk vekkelse med røtter i pinsebevegelsen, Den ble grunnlagt av Brian Houston i Australia i 1983, men ble raskt global. Hillsong Norway forlot nettverket i 2022, og endret navn til Puls.

Dagen skriver:

Grunnlegger Brian Houston har fått en fengselsdom for fyllekjøring. Bevegelsens største kjendispastor, Carl Lentz, går i terapi for å klare å slutte å drikke. Har resten av kristenheten noe å lære av Hillsongs alkoholproblem? Den internasjonale menighetsbevegelsen Hillsong har vært rystet av en rekke skandaler de siste årene. I flere av dem har alkohol vært en faktor.

Hillsongs grunnlegger og globale pastor Brian Houston trakk seg i fjor etter flere brudd på bevegelsens etiske regelverk. Houston innrømmet da blant annet upassende oppførsel overfor to kvinner. I det ene tilfellet skal han påvirket av alkohol og piller ha tatt seg inn på hotellrommet til en kvinne.

Men Houstons omgang med alkohol har ikke bare vært et brudd på Hillsong interne retningslinjer. Den har også brakt ham i konflikt med amerikansk lovgivning. I april i år ble Houston dømt i en rettssak i California til tre års betinget fengsel samt en bot for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand. Lovbruddet fant sted i februar i fjor rett før Houston trakk seg som Hillsongs øverste leder. Rettsdokumentene viser at pastoren ble pågrepet av politiet med en promille på 2,0 i blodet, to og en halv ganger mer enn det lovlige nivået i delstaten.

I forrige uke delte også en annen av Hillsongs kjente profiler, den tidligere New York-pastoren Carl Lentz, sine erfaringer med kampen mot alkoholmisbruk. Lentz var på et tidspunkt Hillsongs største navn og var blant annet kjent for å pleie omgang med internasjonale stjerner som Justin Bieber.

Lentz måtte forlate pastorstillingen sin da det ble kjent at han hadde vært utro mot sin kone. Nå har han selv offentliggjort at han deltar i et rehabiliteringsprogram for å bli kvitt avhengigheten sin av alkohol.

Dagen er bekymret over at avholdssaken er på sterk retur i kristne miljøer. Men som karikaturtegneren Gösta Hammarlund lot en av sine personer utbryte, der han satt og leste i avisen om noe som kalte seg «Avholdsfolkets Edruskapsråd»:

Hva fanden skal avholdsfolket med edruskapsråd?

Kilde:
Dagen 20 05 2023

Unnskyld

at det ble mye fylleprat denne gang. Jeg avgir derfor avholdsløfte før neste utgave av denne petitspalten.


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *