Lutter Luther 16

in

Sitater fra Martin Luther, utvalgt og oversatt av Ronnie Johanson.

Fortsatt fra Luther Luther 14:

Til bord med Luther (og nyere teologer)

Mange av Martin Luthers mest aparte utsagn stammer fra hans såkalte Tischreden. Ordet er ofte blitt oversatt med «Bordtaler», men «samtaler ved bordet» ville vært mer korrekt. Omkring førti personer spiste daglig i hans hus, hvor konen hans drev pensjonat for studenter. Etter maten samlet en engere krets seg i stua, hvor mye av det reformatoren sa, ble notert ned av losjerende og gjester. Dette skjedde mens han snakket og med hans tillatelse, men ikke med henblikk på offentliggjørelse.

Luthers uttalelser har fått mange til å skjemmes. På den faglitterære forfatterforeningens årsmøte snakket jeg nylig med en universitetsteolog hvis navn ikke skal avsløres. Han forsvarte Luther med at når hvert ord fra din munn blir notert ned, er det ikke annet å vente. Til det svarte jeg at det finnes mengder av uttalelser som er like ille eller verre, også fra Luthers egen hånd. I Luthers samlede verker utgjør bordtalene bare ett av hundre bind.

Samme TF-teolog forsvarte forresten Philip Melanchton også. Det var Melanchton som skrev Augustana, som er ett av Den norske kirkes bekjennelsesskrifter. Jeg stilte ham samme spørsmål som jeg i sin tid stilte Per Lønning på tomannshånd: Burde ikke Kirken snart kvitte seg med en lære som dømmer udøpte barn til evig pine i helvete? Svaret var det samme som Lønnings: Det så han ingen grunn til. Han tilføyde at i likhet med Bibelen, må også Augustana nytolkes. Hvordan man skal tolke følgende, fikk jeg ikke oppklart: «Dåp er nødvendig for å bli frelst» heter det Augustana IX.

2- Fra kapitlet «Djevelen»:

For Luther var djevelen en ytterst farlig realitet. Han gjorde ham til en langt mer skremmende skikkelse enn han hittil hadde vært, såvel i teologien som i folks be- vissthet. Djevelen var Guds redskap for å straffe syndere og for å skremme oss til å søke Ham.

Luther ble stadig plaget av djevelen, og han så ham selv flere ganger. Senest et par dager før han døde, da Satan satt på et tak utenfor vinduet hans og viste ham sin bare ende. En annen gang fant han djevelen i senga, i skikkelse av en hund.

Ansvaret for det dårlige været

Det ble snakket om stormen som hjemsøkte Nürnberg 18. februar, og som raste slik om natten at (…) folk trodde den ytterste dag var kommet. Doktoren svarte: Det er djevelen som pisker opp slike stormer. Men gode vinder lages av gode engler. Vinder er ikke annet enn ånder, enten gode eller onde. Djevelen sitter der og fnyser, og det samme gjøre englene når vinden er gagnlig.

1533
Tischreden 489b

Djevelen er Guds bøddel

Tungsinn og sykdom stammer alltid fra djevelen. Gud tillater djevelen å skade oss, fordi vi forakter Ham. Apg. 10, Luk. 13. Alt hva døden angår, er djevelens verk, derimot er alt hva livet angår, Guds velgjerninger. (…)
Djevelen må være Vår herre Guds bøddel.

udatert
Tischreden 722

Alle ugudelige er besatt av Satan

Djevelen står Gud imot i alle sine ord og gjerninger, og det samme gjør alle ugudelige. De er uten enhver tvil besatt av Satan, åndelig om ikke legemlig.

1531
Tischreden 2166

Og ikke nok med det …

Jeg tror djevelen er i papegøyer, apekatter og marekatter, ettersom de kan etterape mennesker.

1540
Tischreden 5158

Demoner, bankeånder og ville samer

Kirken overlater vantro og ubotferdige til Satan, som med Guds tilatelse dreper dem eller hjemsøker dem med alskens ulykker. Derfor er mange trakter hjemsted for demoner. Prøyssen er fullt av dem, og i Lappland er det fullt av trollmenn.

1538
Tischreden 3841

Jeg tror at av de djevlene som er slått og overvunnet, blir det bankeånder eller ville samer, for det finnes ødelagte djevler.

udatert
Tischreden 6814

Djevelen plager stadig Luther

Satan har ofte hjemsøkt meg med sine opptredener, særlig på den borgen der jeg en tid ble holdt fanget. Der tok han nøttene fra bordet og slengte dem i taket hele natten igjennom.

1533
Tischreden 2885

Det er ingen sjelden og uhørt ting at djevelen går omkring og romsterer i hus. I klosteret vårt i Wittenberg ble deg meg til del å høre ham. For da jeg hadde begynt å lese salmene, og satt i spisesalen etter nattmessen og studerte og skrev på avhandlingen min, kom han og lagde bråk bak ovnen. Tre ganger låt det som om noen dro en balje over gulvet. Da han ikke ville holde opp, samlet jeg bøkene mine og gikk for å legge meg. Nå angrer jeg at jeg ikke ble sittende for å se hva mer han ville gjøre.

udatert
Tischreden 6832

… men Luther har sine metoder

I natt diskuterte djevelen med meg og klandret meg for å være en tyv som hadde plyndret paven og mange klostre. Men jeg ønsket ikke å svare ham og sa: Kyss meg i ræva. Da stoppet han.

1532
Tischreden 248

Djevelen hjemsøker meg ofte i senga. Jeg har en eller to djevler som lurer på meg. Det er iherdige djevler, og når de ikke klarer å vinne hjertet, så går de løs på hodet mitt og plager det. Og når det ikke duger mer, så snur jeg ræva til dem, det er der de hører hjemme.

1533
Tischreden 491

Hver natt når jeg våkner, så er djevelen der og vil ha has på meg med sin disputering. Det jeg har erfart, er at hvis argumenter ikke hjelper, så avviser man ham fluksens med en fjert …

1533
Tischreden 469/1600

Djevelunger

En adelsmann hadde en kone som døde og ble begravet. Men så kom hun tilbake i live, og ville være hans hustru igjen på betingelse av at mannen avholdt seg fra å banne. De gjenopptok samlivet og fikk tre barn. Lenge etter brøt mannen løftet, og bannet. Hun forsvant, og bare kjolen lå igjen etter henne. Men djevelen var vekk.

Dette er et skrekkelig eksempel på hvordan djevelen kan late som han er et menneske, slik at han til og med kan avle barn! For barna deres var intet annet enn djevler, av samme kjød som moren.

1530-tallet
Tischreden 3676

Byttinger og vanskapninger blir lagt av Satan i det rette barnets sted for å plage menneskene. Ganske ofte bortfører han tjenestejenter når de bader, besvangrer dem og beholder dem hos seg til barnet er født, hvorpå han bytter barn om i voggene. Men slike byttinger når ikke sitt tyvende år; det sies at de dør når de er 18 eller 19.

1539
Tischreden 4513

(fortsettes)


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *