Klipp og klapp 73

in

Ronnie Johanson klipper fra media, og klapper uhemmet.
Enten for skribenten, eller til vedkommende.
(Stort sett det siste, men bare verbalt, vel å merke.)

Illustrasjon: Ragnar Børsheim.

Dårlige vibber

En gavebutikk i Vesterålen leide lokaler av den lokale pinsemenigheten. Det burde de ikke gjort. Nå er butikken kastet ut, etter at det ble oppdaget demoner i pynten de solgte. Dette har skapt «dårlig energi», fikk de høre. Navnet på butikken var heller ikke akseptabelt; den het «Hokus pokus».

Det siste har jeg en viss forståelse for. Uttrykket oppsto den gang messen var på latin, og presten delte ut nattverdsoblater med ordene «hoc est corpus meum». Fromme sjeler kan jo bli krenket av sånn blasfemi. Men at det finnes dårlig energi, lærte jeg ikke noe om da jeg studerte fysikk.

Kilde: Vårt Land 15 03 2023

New Age er in igjen

«Vi har lagt bak oss noen tiår med hard ateisme og målrettet dereligiøsifisering av offentlige arenaer og samtaler. Hjertene er beredt for noe annet. Å være opptatt av Dawkins er pubertalt, nå er det tidebønn, sirkelpust og røkelse som gjelder.»

Dette skrev teologen Åste Dokka veslevoksent i Vårt Land nylig. Puberteten har hun lagt bak seg.

Kilde: Vårt Land 16 03 2023

Sologami

Nylig var det bryllup i kulturkirken Jakob i Oslo. Den brukes normalt ikke til kirkelige seremonier lenger, men den er ikke avvigslet. Brudgommen var en mann ved navn Lamin Frank Coker. Og hvem var så den utvalgte? Faktisk var det også Lamin Frank Coker. Han giftet seg nemlig med seg selv. Vårt Land har ingen problemer med dette, og vi klipper fra intervjuet:

– Det var veldig vakkert, og det var flere som felte tårer. En kan tenke at dette bare er tull, men vi hadde en ordentlig seriøs tilnærming til hele seremonien.
– Hvordan er hvetebrødsdagene?
– Det har tatt tid å lande etter bryllupet, for det var så utrolig magisk og kjærlighetsfylt. Men nå er jeg i min første uke som gift, og det er en deilig tilværelse.

Kulturkirken Jakobs leder, Erik Hillestad, virker derimot noe beskjemmet over evenementet. De hadde sagt ja til vigsel, men «Vi var for snare til å tolke dette som et humorstunt … hvis det virkelig var seriøst, så er det utenfor det vi ønsker å gi rom for.»

Vårt Land kan videre fortelle at giftermålet føyer seg inn en trend som har fått navnet «sologami». Den norske kirke har jo godtatt likekjønnede ekteskap; spørsmålet nå blir om den er rede til å godta denne utvidelse (eller blir det innsnevring?) av begrepet. I så fall foreslår vi at følgende vers tas inn i salmeboken:

Mitt kjærlighetsliv volder ingen kvaler
jeg elsker meg selv, og har ingen rivaler

Kilde: Vårt Land 16 03 2023
Det nevnte verset er tillagt Piet Hein, men søk på google ga ingen opphavsmann

Herrens veier er uransakelige

Martin Luther fikk en åpenbaring på do, og han var ikke alene om det. I den kristelige avisen Dagen leser vi en oppbyggelig historie om amerikaneren Charlie Mackesy, som er «en anerkjent formidler av kristen tro». Nylig mottok han Oscarstatuett for en barnefilm. Men da han gikk på skolen, var han ateist og «likte ikke Gud». Inntil han var på festival og hørte gospelsangen Oh Happy Day «fra innsiden av et festivaltoalett». Han forteller at

sangen brøt gjennom «ateist-rustningen» hans og at han på uforklarlig vis ikke klarte å slutte med å gråte. Da han leste mer om Jesus og disiplene hans, så han flere likheter med seg selv.

– Jeg skjønte at disiplene i utgangspunktet var enten slemme eller ikke-religiøse mennesker.

Han utdyper ikke hvordan han selv ligner på Jesus. Heller ikke om det var slem han hadde vært, eller bare ikke-religiøs. Antagelig begge deler.

Kilde: Dagen 18 03 2023
Luther: https://religionskritikk.no/nettmagasin/luther-og-lorten/


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *