Lutter Luther 3

Sitater fra Martin Luther, utvalgt og oversatt av Ronnie Johanson.

Luthers-lille-brune-forfatter-Ronnie-Johanson
Luthers lille brune forfatter Ronnie Johanson

Mindre muntre etter hvert?

Man ser hvor svake og usunne de ufruktbare kvinner er, mens de som er fruktbare, er sunnere, rensligere og muntrere. Men om de sliter seg ut ved stadige barnefødsler, så spiller det ingen rolle. La dem bare fortsette å føde barn til de dør av det; det er derfor de er her i verden.

Vom ehelichen Leben, 1522
Weimar Ausgabe 10 II s. 301

Jesus kommer snart

Jeg har enda et år å preke, men jeg er redd jeg ikke vil leve så lenge. Jeg håper jeg vil oppleve den ytterste dag, og vet at den står for døren.

Bordtaler 1291 (1532)

Verden vil ikke stå lenge om Gud vil – ikke over 100 år.

Bordtaler 3457 (udatert)

Verden har bestått i noe over fem tusen fem hundre år. Nå i det sjette årtusen vil enden komme, og dette årtusen vil ikke bli fullført.

Preken, 1540
Weimar Ausgabe 47 s. 621

Kjønnsliv øst for Eden

Adam hadde utvilsomt mange sønner og døtre. Jeg tror de må ha fått så mange som to hundre barn, for Adam ble svært gammel, ni hundre og tretti år. Kain må ha blitt født omkring tretti år etter syndefallet, når Adam og Eva var blitt trøstet. For jeg er sikker på at de ofte ble trøstet av engler, ellers ville det ha vært umulig for dem å ha samleie, så skrekkslagne som de var. Etter bare tretti år begynte de å få barn.

Bordtaler 5505 (1542 eller 1543)

Hvor jødene hører hjemme

Jødene er utelukkende tyver og røvere, som ikke spiser en smule eller bærer en tråd på kroppen som de ikke har stjålet og røvet fra oss, ved sine forbannede åger. Med kone og barn lever de altså trygt av lutter tyveri og ran, uten blussel, som erketyver og nasjonens utsugere. For en ågerkarl er en erketyv og folkeutsuger, som burde henge i galgen syv ganger høyere enn andre tyver.

Von den Juden und ihren Lügen, 1543
Weimar Ausgabe 53 s. 502

  • Kategori: Lutter Luther

  • Kommentarfelt

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *