Lutter Luther 7

in

Sitater fra Martin Luther, utvalgt og oversatt av Ronnie Johanson.

Hvordan folk er

I Meissen er folk hovne og arrogante og tror de vet mer enn de gjør. Folk fra Thüringen er uhøflige og grådige. De fra Bøhmen er mer hovmodige enn noen. Folk fra Bayern er dumme og talentløse, hvilket forklarer at de er forholdvis ærlige. Frankerne og de fra Schwaben er enkle, hederlige og høflige. Sveitserne er de mest fremragende av tyskerne, djerve og oppriktige. Venderne er tyver og et meget dårlig folkeslag. Nederlenderne er noen store taskenspillere. De fra Rhinland er forslagne eventyrere som er ute etter egen fordel.

Bordtaler 5081 (1540)

Hvordan bøndene er

Bøndene nå for tiden er bare svin.

Bordtaler 2471 (1532)

Bøndenes ulydighet er usigelig. Derfor må de undertvinges på det skarpeste av befalinger og lover.

Bordtaler 2750 (1532)

Hvordan jødene er

En jøde er så full av avgudsdyrkelse og trolldomskunster som ni kuer har hår, dvs. uten tall og uten ende. Slik djevelen, deres gud, er full av løgner.

Vom Schem Hamphoras und vom Geschlecht Christi (1543)

Jeg er ikke i tvil om at her i vårt område har de verste folkeslag bodd før i tiden. For hva skulle ellers det karrige og ufruktbare jordsmonnet komme av? Stedsnavnene viser at det er jøder som har bodd her. For der onde mennesker bor, der forderves jorden litt etter litt av Guds forbannelse.

Forelesninger over 1. Mosebok (1535-45)

Hvordan kvinnene er

Hvem kan holde tall på alle de narraktige, latterlige, feilaktige, meningsløse og overtroiske sakene som dette lettlurte kjønnet bedriver? De har det fra sin stammor Eva, det at de lar seg bedra og gjøre til narr.

Decem praecepta Wittenbergensi praedicata populo (1518)

Blant de hindre for sjelefreden som menneskenes hjerter utsettes for, er også kvinnen, nemlig en slik kvinne som ikke lar mannen gjøre sin gjerning. (…) Hun er ikke tilfreds med sin rokk og sin ull, men vil bestemme for mennene i offentlige saker. Slike kvinner, sier Salomo, hater jeg meget. De er bitrere enn døden…

Annotationes in Ecclesiasten (1532)


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *