Lutter Luther 9

Sitater fra Martin Luther, utvalgt og oversatt av Ronnie Johanson.

Luthers-lille-brune-forfatter-Ronnie-Johanson
Sitatene er hentet fra antologien Luthers lille brune; se forlagssidene.

Alle oversettelser er ved forfatteren. Nøyaktige kildehenvisninger og sitatene satt i kontekst: Se «Luthers lille brune» 2. utg. 2006 s. 25, 35, 37, 45, 46, 145, 157, 159, 164.

Mange vil nok synes at denne spalten har gitt et altfor lite flatterende bilde av vår folkekirkes opphavsmann. Denne gangen skal han derfor få lov å fortelle litt om seg selv.

Djevelen er ute etter Luther

Djevelen har svoret å drepe meg, det vet jeg godt, og han får ikke fred før han har slukt meg. Vel, sluker han meg, så vil han (om Gud vil det) sluke et avføringsmiddel som vil gjøre magen og rumpa hans for trange. Skal vi vedde?

Fra et brev til Philip Melanchton, 1530

Satan har ofte hjemsøkt meg med sine opptredener, særlig på den borgen der jeg en tid ble holdt fanget. Der tok han nøttene fra bordet og slengte dem i taket hele natten igjennom.

I natt diskuterte djevelen med meg og klandret meg for å være en tyv som hadde plyndret paven og mange klostre. Men jeg ønsket ikke å svare ham og sa: Kyss meg i ræva. Da stoppet han.

Hver natt når jeg våkner, så er djevelen der og vil ha has på meg med sin disputering. Det jeg har erfart, er at hvis argumenter ikke hjelper, så avviser man ham fluksens med en fjert.

Fra Luthers bordtaler

Djevelen har lenge hatt teften av det på lang avstand og fryktet disse årene (reformasjonsårene; o.anm.) Han har også kommet med mange profetier mot det, hvorav atskillige dreier seg om meg.

Fra «En sann formaning til alle kristne om å avholde seg fra opprør og oppstand», 1522

Luther om hekser

Når du ser slike kvinner, så har de djevelske ansikter. Jeg har selv sett noen av dem. Derfor må de drepes!

Fra en preken i 1526

Luther om opprørske, livegne bønder

Jeg har med mine egne øyne sett nesten hundre tusen djevler i ett menneske.
Livegenskapen strider ikke mot kristendommens vesen, og den som sier det, lyver.

Fra to prekener under bondeopprøret i 1525

Jeg skulle ønske jeg kunne være en liten engel bare i tre dager, for da ville jeg stjele alle bøndenes skatter. Dem ville jeg kaste i Elben. Å, da ville det ikke finnes nok rep til alle som ville henge seg; én her, én der.

Fra en bordtale i 1531

Det var jeg, Martin Luther, som slo ihjel alle bøndene under oppstanden, for det var jeg som beordret at de skulle slaktes. Alt deres blod er på mine skuldre. Men jeg viser til Vårherre, som befalte meg å tale på denne måten.

Fra en bordtale i 1533

Sjølskryt kommer fra hjertet

Siden apostlenes tid har ingen doktor eller skribent, teolog eller jurist så herlig og klart undervist og trøstet verdens stender som det jeg har gjort.

Jeg kaller meg en forkynner av Guds nåde. Og om jeg kalte meg en evangelist av Guds nåde, skulle jeg lettere kunne bevise det enn dere kan bevise en eneste av deres biskopstitler. Jeg er sikker på at Kristus selv kaller meg dette og holder meg for det, han som er mester for min lære og vil vitne på den ytterste dag om at det ikke er mitt, men hans eget, rene evangelium jeg forkynner.

Jeg er sikker på at mine ord ikke er mine, men Kristi ord. Derfor må min munn være munnen til den hvis ord den uttaler.

Fra Luthers skrifter

  • Kategori: Lutter Luther

  • Kommentarfelt

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert.