Klipp og klapp 111

i

Ronnie Johanson klipper fra media, og klapper uhemmet. Enten for skribenten, eller til vedkommende.
(Stort sett det siste, men bare verbalt, vel å merke.)

Stor feiring av Jesus i år 2?

Torsdag før jul skrev Aftenposten at nå er det «Rett før verden feirer Kristi fødsel for totusen-og-tjuefjerde gang». Tror journalisten at hele verden feiret jesusbarnets ettårsdag?

Dette er omtrent like nærsynt som da artisten Bob Geldoff i rørende omtanke for sultne barn i Afrika stilte spørsmålet: Do they know it’s Christmas? Vi må anta at svaret var nei. Men var det det som var problemet?

Når ble Jesus født?

Det er det ingen som vet. Hverken hvilket år det var eller når på året det var. Selv i leksika er det vanlig å hevde at han må ha blitt født senest år 4 før vår tidsregning, for da døde kong Herodes. Men hva så?

Det er Matteus og Lukas som hevder at Jesus ble født under kong Herodes. Lukas skriver dessuten at det skjedde da Kvirinius var stattholder i Syria. Kvirinius ble ikke stattholder før i år 6; Lukas tar altså feil. Men heller ikke Matteus visste noe om Jesu fødsel. Fødestedet plasserte de begge i Betlehem fordi Messias skulle komme derfra. Men bare hos Lukas bor de i Nasaret på den tiden. Hos Matteus bor de i Betlehem, og flytter til Nasaret først etter flukten til Egypt. Begge evangelister kan ikke ha rett. Antagelig ingen av dem.

Mer troverdige er opplysningene hos Lukas om at Jesus var omkring tretti år da han begynte sin gjerning, og at døperen Johannes fikk sitt kall «i keiser Tiberius’ femtende regjeringsår». Tiberius overtok tronen på høsten år 14, det femtende året varte derfor fra høsten 28 til 29.

Jesus oppsøkte Johannes for å bli døpt før han selv begynte å forkynne. Markusevangeliet tyder på at han startet først etter at døperen Johannes var blitt fengslet. Selv om Johannes begynte sin virksomhet allerede mot slutten av år 28, må vi regne med at det gikk minst noen måneder før Jesus hadde rukket både å høre om ham, oppsøke ham for å bli hans disippel, tilbringe 40 dager i ødemarken og deretter å starte sin egen frelsesgjerning. Dette kan altså tidligst ha skjedd i år 29 om vi skal tro evangelistene; neppe mer enn et par år senere. Dersom Jesus var født i år 1 fvt («år 0» finnes ikke i kalenderen), fylte han 30 i år 30.

Så munken på 500 -tallet som lanserte vår tidsregning, tok kanskje ikke så mye feil allikevel.

Kilde:
Johanson: JESUS – Hva forskningen sier mens Kirken tier, kap. 3.


Kommentarer

Kommentar

  1. «År 0» finnes ikke i kalenderen, skriver du. Det har du selvsagt rett i. Historisk korrekt kronologisk orden er viktig å få på plass. «Origo, betyr opphav, utgangspunkt, begynnelsespunkt; skjæringspunktet mellom aksene i et koordinatsystem».
    Jeg er ingen matematiker. Men en mytisk-religiøs og hellig tidsoppfatning, som nullpunktet i historien (da alt begynte), følger ikke nødvendigvis matematiske lover. For min del tror jeg ikke de kristne blir forstyrret av spørsmålet om NÅR Jesus/Kristus ble født. Det var hans fødsel som satte historiens hjul i gang…

    «Den tradisjonelle oppfatningen har vært at Jesus fra Nasaret, den viktigste skikkelsen i Det nye testamentet i Bibelen og grunnleggeren av kristendommen, ble født i «år null», et punkt mellom 1 f.Kr. og 1 e.Kr.» (Wikipedia)

    https://www.katolsk.no/biografier/historisk/des25

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *