Klipp og klapp 13

in

Kort og presist, ved Ronnie Johanson
Illustrasjon: Ragnar Børsheim

Det Jesus har befalt

På Internett har Kirken lagt ut en ramme for kirkeårets bibeltekster. Den 7. juni skulle det snakkes om misjonsbefalingen, der Jesus skal ha sagt at

… gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere.

Avisen Dagen har en spalte de kaller «Prekenhåndboka». Her får prestene råd om søndagens preken fra en kollega. Prest og journalist Odd Sverre Hove la denne uken vekt på at «Vi skal lære folk å ‘holde’ alt det som Jesus har befalt». Han nevner ingen eksempler, derfor gjør vi det. Prestene kan jo f.eks. sitere noe så sentralt i Jesu etikk som Bergprekenen, der han uttaler seg om det de tidligere kalte «selvbesmittelse»:

Dere har hørt det er sagt: Du skal ikke drive hor. Men jeg sier dere at den som ser på en kvinne med begjær, har allerede drevet hor med henne i sitt hjerte.

Om din høyre hånd lokker deg til å synde, så hogg den av og kast den fra deg! For det er bedre for deg å miste ett av dine lemmer, enn at hele ditt legeme kastes i helvete.

Et annet jesusord vi sjelden hører fra prekestolen nå for tiden, er dette:

Om noen kommer til mig og ikke hater sin far og mor og hustru og barn og brødre og søstre, ja til og med sitt eget liv, da kan han ikke være min disippel.

Kilder:
Dagen, 5. juni 2020

Matteus 5; 27-30 og 28; 18-20
Lukas 14; 26 (vær oppmerksom på at de nyeste oversettelsene er feilaktige og neddempet)
kirken.no/nb-NO/kristen-tro/kirkearet/kirkearets-bibeltekster/oversikt—kirkearets-bibeltekster/

Mer om misjonsbefalingen: Se «Ukens bibelord 11»

«Kor i helvete?»

Mange mener at det de driver med, er viktigere enn å følge smittevernregler. For ikke å bli avslørt som rasist, nevner jeg ikke visse demonstrasjoner for et par uker siden. Derimot regner jeg med at på de sidene du leser nå, er det trygt å nevne at en søndag i mai møttes tre kristne kor til stevne på en øy utenfor Göteborg. Er par uker senere var 90 % av deltagerne syke av koronavirus. Det samme var halvparten av de to hundre som bor på øya.

«Det er rasisme å være mot islam» har Jan Guillou uttalt. Vi tar allikevel sjansen på å nevne også hvorfor bydel Søndre Nordstrand i Oslo for øyeblikket har mest koronasmitte i hele Norge. Mange aviser har skrevet om dette, men bare Dagen og Vårt Land har fortalt at det skyldes feiringen av den muslimske høytiden id for noen uker siden, samt altfor mange mennesker samlet til minnestund over et familiemedlem som var død i Pakistan.

Og for ikke å bli misforstått: Vi ønsker ikke å utrydde hverken islam eller kristendom, bare visse virus. Uten sammenligning for øvrig, er det vel tryggest å tilføye.

Kilder:
aftenposten.no 13. juni 2020

Dagen, 17. juni 2020
Expressen, 12. oktober 2001


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *