Klipp og klapp 15

in

Kort og presist, ved Ronnie Johanson

Åndenes makt

Avisen Dagen melder i dag, 7. august, at en statue av en rasist skal fjernes i en samling statuer av fortjente personer i den amerikanske kongressbygningen. Charles Aycock (1859 – 1912) var guvernør i North Carolina og en militant forkjemper for såkalt White supremacy; hvitt herredømme. Altså en rasist i ordets rette betydning: Rasisme betyr å diskriminere på etnisk grunnlag, eller å anse noen som mindreverdig av samme grunn.

Statuen skal vekk, og bra er det. Men når Aycock skal erstattes med Billy Graham, er er det på sin plass med et fyndord med utspring i Bibelen: Dette er som å drive djevelen ut med Beelsebul. Hos Matteus står det: «Det kan bare være ved hjelp av Beelsebul, herskeren over de onde åndene, at denne mannen driver de onde åndene ut.» Og den som mer enn noen annen har bidratt til at troen på ånder fortsatt lever, er den amerikanske vekkelsespredikanten Billy Graham.

Vi anbefaler Levi Fragells selvbiografi, som har et helt kapittel om Billy Graham. Han avslutter med noen ord om Grahams massemønstring på Ullevål stadion i 1978, som ble en stor suksess. Ikke for Graham, men for hedenske motdemonstranter.

Agurknytt

En kollega i Aftenpostens petitspalte «Under streken» skriver 27. juli:

«Rekordmange hoggormhenvendelser» melder NTB. Men hvordan får de henvendt seg?

Dette minner meg om den gang jeg arbeidet med legemidler. På syttitallet kom det hoggormpiller på markedet. De ble ingen suksess; antagelig fordi det var svært få som klarte å få hoggormen til å ta dem.

(Når jeg skriver «svært få» og ikke «ingen», skyldes det et råd jeg fikk i starten av min skribentkarriere: Unngå absolutte betegnelser som «aldri», «alle» o.l. Og til dem som lurer på hva ovenstående har med religionskritikk å gjøre: Minimalt. Men lite har skjedd på livssynsfronten i sommer, kanskje fordi det meste av kristne stevner er avlyst. Identitetspolitikk ser derimot ut til å kunne gi mat til en sulten petitjournalist.)


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *