Klipp og klapp 22

in

Julklapp från Ronnie Johanson

Fantorangen er ingen ateist

På NRK Super en førjulssøndag sang Fantorangen «Du grønne, glitrende tre, god dag». Da barnas favorittfigur kom til slutten, fikk kristne foreldre kaffen i vrangstrupen: Teksten var nemlig endret slik at stjernen i toppen ikke skulle minne oss om «vår Gud», men «vår jul». Redaksjonssjef Cathrine Irgens Nilsen beklager når Vårt Land ringer:

– Her ble det foretatt en endring med de beste intensjoner, som var at barn uavhengig av religiøs tilknytning skulle føle seg inkludert. Vi ser at det landet feil og kommer til å rette opp i videre versjoner, sier hun.
– Så det handler ikke om at Fantorangen er ateist?
– Absolutt ikke, det er ingen grunner til å tro det.

Dermed skulle ryktene om at Fantorangen ikke er noe gudfryktig vesen, være avkreftet. Og det skal ikke vi ateister hisse oss opp over. At en fantasifigur tror på en annen fantasifigur, er som det skal være.

Kilde:
vl.no/religion/2020/11/30/fantorangen-droppet-gud-fra-julesalme/
Illustrasjon: free-images.com

God jol!

Her regner vi med å få det spørsmålet vi pleier å få på denne tiden: Hvorfor feirer dere ateister jul? Det er jo en kristen høytid? Og nok en gang blir vi nødt til å minne om at folk har feiret at det går mot lysere tider siden lenge før landet ble kristnet. De kalte det til og med «jol» . At de ventet med å feire til litt ut i januar, tror jeg kom av at de ville være helt sikre på at sola virkelig hadde snudd. Ellers kunne man jo aldri vite om det ikke bar rett inn i Fimbulvinteren.

Jeg for min del deltar med liv og lyst i avsyngingen av julesanger om Gud og Jesus. Hvorfor ikke – jeg synger jo om annet jeg har sluttet å tro på også. Sånt som at på låven sitter nissen.

De frafalne

VG skriver om studenter som dropper ut:

«Det humanetiske fakultet (HF) ved UiO skiller seg klart ut … De har landets høyeste frafall, med 43 prosent»

Ikke visste vi at humanetikerne har fått seg eget fakultet ved Universitetet. Men de har jo lagt all vekt på likestilling for livssyn, så når Kirken har et teologisk fakultet (TF), skulle det egentlig bare mangle. Bare trist at så mange av humanetikerne faller fra. Mange av dem var sikkert frafalne fra før, både fra Kirken og TF.

Vi leste VG-sitatet hos våre petitkolleger, Hugin og Munin i Vårt Land. Men ettersom vi har hørt at kildekrikk er viktig, sjekket vi VGs nettsider. Her sto det:

Det humanistiske fakultet (HF) ved UiO …

Nå vurderer vi å bytte ut kildekritikken med det gode, gamle journalistiske prinsipp: Sjekk aldri en god sak!

Kilder:
Vårt Land 05 12 2020
www.vg.no/nyheter 30 11 2020

Publican breaking good

«Britisk pub søker om konvertering til kirke» sier en overskrift i avisen Dagen. Gudshus har lov å holde åpent under pandemien, så pubeieren i Leicestershire forteller fromt at hensikten er at folk fortsatt skal kunne møtes. Det samme sier eieren av baren «The 400 Rabbits» i Nottingham. Den har endret navn til «The Church of 400 Rabbits». Her spørs det det kanskje om en endring til «The Temple of 400 Rabbis» ville hatt større sjanse.

Kilde:
Dagen 14 12 2012


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *