Klipp og klapp 40

Ronnie Johanson klipper og klapper

Illustrasjon: Ragnar Børsheim

Jesus by proxy

For første gang er kristen musikk blitt laget av en datamaskin. Resultatet ble en smektende sang med strykerakkompagnement. Biblical Love heter den, og er gitt ut under artistnavnet JC, som selvsagt står for Jesus Christ. Vi gjengir refrenget:

So won’t you give me your life
For the rest of your life
I wanna have it all with you
And when you open your eyes
I’ll be there by your side
I wanna have it all with you
‘cause my love is biblical

Det virker som maskinen har skjønt poenget.

Kilde:
Dagen 19. november 2021

Jøss!

Hadde du hørt om «håndkommunion»? Ikke vi heller, inntil det av smittevernhensyn ble påbudt praksis under nattverden i Oslo katolske bispedømme. Der viser det seg at en del prester hittil har praktisert munnkommunion. En talsperson for biskop Bernt Eidsvig forklarer:

I Norge får de fleste katolikker Kristi legeme i hånden og putter det i munnen selv, men de som holder seg til den andre tradisjonen, mener at kommunionen ikke er verdig hvos man ikke får den direkte i munnen.
(…) Vi tror at brødet og vinen er Kristi legeme, og ikke bare et symbol på Kristi legeme. [1] Ved at en mottar kommunionen direkte i munnen, er tanken at Kristi legeme blir minst mulig besudlet ved at man ikke tar på det selv, men får det fra presten (…)

At Kristus blir mindre besudlet når man tygger på ham enn når man tar på ham, ga oss noe å tygge på.

Kilde:
Vårt Land 13. desember 2021

Jøss og atter jøss

I en nyhetssending i 2014 la NRK ut dette bildet:

“Bilde: Skjermdump fra https://tv.nrk.no/serie/eides-spraaksjov/2021

Ikke før sist lørdag kom det frem at biskopen har allikevel ikke vært prostituert i Alta; han har vært prost. (Her holdt vi på å skrive «… tvert imot vært prost», men så langt vil vi ikke gå.)

I Linda Eides språkshov forklarte en av NRKs direktetekstere fadesen. Deres jobb er egentlig umulig: Å tekste direktesendte programmer. For å klare å skrive like fort som folk snakker, har de lagt inn forkortelser for lange ord. At «prost» er et eget ord, hadde de dessverre glemt.

Kilde:
https://tv.nrk.no/serie/eides-spraaksjov/2021/DVFJ40008221/avspiller

«Men Gud, kva tenkjer han?»

Det er en pastor som stiller spørsmålet. Og som man kan tenke seg, viser det seg at Herrens tjener kjenner Herrens tanker. Det er jo sånt vi har presteskap til. I avisen Dagen fortsetter Jens Thoresen, pastor i Kristkyrkja på Stord, slik:

… då Gud skulle bli menneske for å frelsa menneskeætta, valde han å bli jøde. Er det ikkje flott? Gud er og blir jøde (…)

At Gud er jøde, det hadde vi faktisk ikke tenkt på. Og vi som trodde han er kristen …

Men spøk til side. Pastoren har helt rett når han litt senere bruker uttrykket «jøden Jesus». Mannen var en from, praktiserende jøde til sin død, og det samme var apostlene hans. Selv den selvbestaltede apostel Paulus.

Kilde:
Dagen 6. desember 2021
Se også «JESUS– Hva forskningen sier mens Kirken tier»; kapitlene 20 og 24

Noter:

[1] Det samme tror Den norske kirke og andre lutheranere. Det er de reformerte som forstår nattverden symbolsk.

  • Kategori: Klipp og klapp

  • Kommentarfelt

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *