Klipp og klapp 62

in

Ronnie Johanson klipper og klapper.
Illustrasjon: Ragnar Børsheim.

Applaus fra sidelinjen

Som før nevnt: Tittelen på spalten skal forstås slik at jeg klipper noe fra media, og klapper enten for eller til skribenten. Stort sett det siste, men denne gangen starter vi med varmt bifall. Fra et intervju med Hadia Tajik hitsettes:

I et intervju med Vårt Land fra 2007 beskriver du islam som en patriarkalsk religion. Hva tenker du i dag?

Jeg mener det bare enda sterkere. Islam har vært fortolket og formidlet av selvutnevnte menn. Det har gjort noe med kvinnens plass og rolle innenfor tradisjonell islam. Min påstand er at den plassen er altfor liten og i for stor grad preget av hva menn synes er viktig. Hele ideen med å dekke seg til for å unngå å friste menn, er patriarkalsk og undertrykkende.

Kilde:
Vårt Land 21. november 2022

Moderne verdier?

For balansens skyld lar vi også en muslimsk mann komme til orde. TV2-journalisten Kadafi Zaman skriver i sin selvbiografi:

«I det moderne Norge er kebaben og hijaben like norsk som kjøttbollene og bunaden».

Hvis han har rett når det gjelder hijab, dreier dette seg ikke om snik-islamisering, men om islamisering.

Min bestevenn, kulturmuslimen Walid al-Kubaisi fra Irak, pleide å si det slik: «Hijab er islamismens uniform». En felles venn av oss, Lily Bandehy, vokste opp i Iran. Der så hun ingen hijab før hun var 30. I filmen «Frihet, likhet og det muslimske brorskap» dokumenterte Walid hvordan hijaben var nesten forsvunnet også i et land som Egypt inntil islamistene fra rundt 1980 av klarte å innbille kvinnene «sine» at det er en religiøs plikt å dekke håret. Noe det ikke står et ord om i Koranen. Der er hijab et forheng som Muhammeds koner skal gjemme seg bak når han får besøk.

«Kanskje kan hijab en gang bli en norsk verdi?» spurte en smilende, ung kvinne under en verdidebatt på Litteraturhuset i Oslo for noen år siden. Hun opplyste at hun var barn av innvandrere, men hadde tilbrakt mye tid i sitt «hjemland» (!) i Midt-Østen.

«Kvinnen skal skjule sin pryd» står det i Koranen, og det kan jo også tolkes slik at ansiktet skal skjules fullstendig. Kanskje kan niqab eller burka en gang bli en norsk verdi?

Kilder:
Kadafi Zaman: «Den norske drømmen». Kagge 2021
Per Chr. Magnus og W. al-Kubaisi: Frihet, likhet og det muslimske brorskap, 2010. Youtube.
Lily Bandehy: Det er forskjell på hijab og skaut. Aftenpostens kronikk 15 10 2022
Koranen, sure 24.31 og 33.53 (33.54 i noen utgaver)

Dementi

I en avisoverskrift leser vi:

KREVER UNNSKYLDNING ETTER RYKTER OM AT HUN TROR PÅ JESUS

Riktignok er det så smått begynt å bli flaut å være kristen. Men her har det gått for vidt, var vår første reaksjon. Så viser det seg at det dreier seg om kona til Israels statsminister.

Kilde:
Dagen 23. november 2022

Demokrati

I ti år har Misjonssambandet forsøkt å starte en kristen privatskole i Groruddalen; en av mange bydeler i Oslo der barn av innvandrere dominerer skolemiljøene. Nå har de gitt opp å finne egnede lokaler.

Islam Net ga derimot ikke opp, og deres kjempemessige aktivitetssenter for ungdom i Groruddalen står snart ferdig. Dette er deres demokratiske rettighet, selv om politikere fra Rødt til FrP har førsøkt å stanse dem. I kommentariatet er det bare den utrettelige Lars Gule som har støttet prosjektet.

Røde Gule tar islamnettets leder Fahad Qureshi på ordet når sistnevnte hevder at de ikke er islamister. Det gjør ikke jeg. For ca. ti år siden snakket jeg med Qureshi på Egertorget, og sa noe sånt som:

«Jeg har forstått det slik at dere ønsker å innføre sharialover i Norge, men at dere ikke er jihadister som vil bruke vold og hellig krig for å oppnå det. La oss anta at dere klarer å få det til ved demokratiske midler. La oss videre anta at etter at vi har prøvd deres samfunnsmodell noen år, ønsker et flertall av folket å avskaffe den igjen. Vil det være mulig?»

Når jeg husker svaret hans ordrett, er det fordi jeg kommenterte det slik: «Pussig at du bruker de ordene om demokratiet; jeg brukte dem selv i et avisinnlegg om islamister for noen uker siden.» Qureshi sa nemlig at

«Nei, det vil ikke være mulig. Vi ønsker å bruke demokratiet til å avskaffe det.»

Kilde:
Vårt Land 24. og 25. november 2022


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *