Klipp og klapp 71

in

Ronnie Johanson klipper fra media, og klapper uhemmet.
Enten for skribenten, eller til vedkommende.
(Stort sett det siste, men bare verbalt, vel å merke.)

Illustrasjon: Ragnar Børsheim.

Valgets kvaler (evig pine blant dem)

I en overskrift i avisen Dagen leser vi at

NATURHISTORIEVITENSKAPENS VERDENSBILDE
STRIDER MOT KRISTENDOMMENS

Her er vi enig. Men så viser det seg at det er naturvitenskapen som tar feil! Så her gjelder det å velge side.

Kilde:
Dagen 27. februar 2023

Solidaritet med Ukraina?

To helsides annonser i Vårt Land inviterer til noe som kaller seg «Krimfestivalen». Bra, tenker jeg. Inntil jeg kommer på at halvøya nå heter Krym. Noe som gir oss petitjournalister et problem: Å kalle noe «kriminelt» får ikke lenger samme dobbeltbetydning.

Ettersom redaktøren ønsker at herværende spalte skal holde seg til religionskritikk (og slettet forrige utgave av denne spalten), nevner jeg at Gud nok en gang lar seg bruke av begge sider i en krig.

Kilde:
Vårt Land47. mars 2023

Tung tungetale

Lederen for Sveriges pinsevenner heter Daniel Alm. En ekte pinsevenn skal helst tale i tunger, men ikke alle får det til. I et intervju kommer pinselederen med noen beroligende ord:

  • En del kristne assosierer tungetale med et press, krav og en forventning, og at det er noe galt dersom man ikke får til å tale i tunger.

Alm mener derfor at:

  • Jeg tror det blir feil hvis du tror tungetalen vil ta kontrollen over deg på en eller annen måte. For meg skjer det for eksempel aldri når jeg handler på Coop og begynner å snakke i tunger.

Så vidt vi kan se, sier pinsens beste venn her følgende: Når han er ute og handler og plutselig begynner å tale i tunger, har han full kontroll. Selv om de andre kundene i butikken kanskje ikke oppfatter det slik.

For øvrig trodde vi hele poenget med tungetale er at Den hellige ånd tar kontrollen og ytrer seg gjennom deg. Her ser det ut til at pinselederen kommer med en aldri så liten innrømmelse, for ikke å si glipp. Men hva sier ånden i det høye til det? (Og hvordan får han sagt det?)

Kilde:
Dagen 3. mars 2023

Stadig nye krenkelser

Roald Dahls språk skal endres i nye utgaver av bøkene hans. Alt som noen kan tenkes å bli krenket av, skal vekk. For eksempel ordet «tjukk». Det er hva han kaller en av sine personer, men folk som har problemer med vekten, kan jo bli såret. Derfor blir ordet erstattet med «enorm».

Men hva sier de aller tjukkeste blant oss til det? Kanskje de boikotter Dahls bøker, og får solidariske venner med på dette? Dermed synker forlagets inntekter. Det tryggeste vil vel være å fjerne alle adjektiv som har negative konnotasjoner.

Selv har jeg nå kikket litt i mine egne skrifter med mitt nyvekkede woke-blikk. Og jeg oppdaget at allerede titlene kan være krenkende: Tre av dem har ordet «brun» i tittelen! Jeg tror neppe brune mennesker blir såret av dette, men andre kan tenkes å bli det på deres vegne. Sånt har skjedd før.

For øvrig har jeg forutsett problemet en del forfatterkolleger nå har oppdaget. Derfor har kontraktene mine med Religionskritisk Forlag følgende passus om nyutgaver: «Teksten i slike utgaver må ikke endres eller utvides, med unntak av eventuell modernisering av rettskrivningen samt eventuelt en kort innledning.»

Kilder:
Klassekampen 21. februar 2023
Guds lille brune, Allahs lille brune, Luthers lille brune
«Sånt har skjedd før»: Hedenske hark 2010 s. 74 om Marianne Gullestads inngripen


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *