Ukens bibelord 6

in

ved Ronnie Johanson

En healer fra oldtiden

For to uker siden skrev jeg at det er ikke troen som vil frelse deg; det har Jesus aldri sagt. Men hva så med bibelsted som følgende?

Din tro har frelst deg.

Jesus ifølge Matteus 9;22 m.fl. 

Her er det viktig å se på sammenhengen:

Nå var det en kvinne der som hadde hatt blødninger i tolv år. Hun nærmet seg Jesus bakfra og rørte ved dusken på kappefliken hans, for hun sa til seg selv: «Om jeg bare får røre ved kappen hans, blir jeg frisk.» Jesus snudde seg, og da han fikk øye på henne, sa han: «Vær frimodig, datter! Din tro har frelst deg.» Og kvinnen ble frisk fra samme stund.

                                                                                                Matteus 9;20-22

Jesus snakket arameisk, og vi vet ikke hvilke ord han brukte. Evangeliene er skrevet på gresk, men en bedre oversettelse av den greske grunnteksten ville vært

Troen din har helbredet deg.

Jesus ifølge Matteus 9;22 og
Markus 5;34 og 10;52, og
Lukas 7,50, 8;48,17; 19 og 18; 42

Det greske ordet som i Bibelen gjengis med «frelst», kan nemlig ha to betydninger: «helbredet» og «frelst fra helvetet». (Se Helge K. Fauskanger: Det nye testamente. Ny oversettelse. 2015 s. 45.)

Det var troen på Jesu evner som healer, som eventuelt helbredet kvinnen (forutsatt at beretningen har røtter i en historisk hendelse). Dette kalles placeboeffekt, og er velkjent i legevitenskapen. All behandling har placeboeffekt, så sant man tror på den. Denne effekten kommer i tillegg til den medisinske virkningen, f.eks. av legemidler.

Placebo virker bare hvis man tror på det, og det var nok Jesus klar over – hans ord tyder på det. Hvis man trodde at sykdommen var en straff fra Gud, og dessuten at Jesus hadde makt til å tilgi, var det ofte ikke mer enn hans ord som skulle til. Vel å merke dersom der dreide seg om psykosomatiske lidelser som enkelte typer av lammelse, hudlidelser, blødninger, blindhet og døvhet. Og det er nettopp denslags det berettes at Jesus helbredet.

Jeg skriver mye mer om placebo i min bok Snåsamannen – Spådommene, helbredelsene, løgnene, 2014 (sjekk registeret her). 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *