Ukens bibelord 9

in

Ukens tekst er i hovedsak hentet fra Ronnie Johansons bok «JESUS – Hva forskningen sier mens Kirken tier». Fotnotene i boken er ikke tatt med.

Denne gang skal vi ta for oss en liten, oppbyggelig historie – for ikke å si lite oppbyggelig historie. Nemlig den om den kanaaneiske kvinne; et kjært prekentema. Men aldri har vel noen Herrens tjener gjort menigheten oppmerksom på hva historien egentlig forteller oss.

              Det er Matteus som kaller kvinnen kanaaneer; Markus kaller henne «syro-føniker», hvilket kommer ut på ett. Poenget er at hun ikke var jøde. Som noen vil huske fra barnelærdommen, ba denne kvinnen Jesus om å foreta en demonutdrivelse på datteren hennes, som var «ille plaget av en ond ånd». Han drev jo med denslags. Men i dette tilfellet svarte han ikke et ord, står det. Hva skjer så? Vi siterer Matteus:
Disiplene vendte seg da til ham med ordene: «Ta deg av henne, hun roper etter oss.» Men han svarte: «Jeg er ikke utsendt til andre enn de fortapte får i Israels folk.»
Det vil si til jødene. Men kvinnen ga ikke opp:
Da kom hun og kastet seg ned for ham og sa: «Herre, hjelp meg!»

           Får hun så hjelp, etter at han er blitt bønnfalt for tredje gang, og hun har kastet seg i støvet for herrens føtter? Nei da:
Det er ikke riktig å ta brødet fra barna og gi det til de små hunder
svarer den barmhjertige. Jødene er barna; ikke-jøder er bare for hunder å regne. Men så skjer det som skulle til, kvinnen aksepterer ydmykelsen:
Det er sant, Herre,
sier hun,
men hundene får jo spise de smulene som faller fra bordet til herrene deres. Da sa Jesus til henne: Kvinne, din tro er stor. Det skal bli som du vil. Og datteren ble frisk i samme stund.
Ydmykhet er som kjent en kristen grunnverdi. − På den annen side hadde Jesus ingen skrupler med å hjelpe en offiser fra okkupasjonsmakten i en tilsvarende situasjon.

I dag ville vi ikke nølt med å kalle en slik fyr for rasist. Til hans forsvar kan det sies at han så negativt på ikke-jøder fordi det var vanlig på den tid. Men man kunne kanskje ventet noe annet av Jesus?


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *