Ukens bibelord 7

in

ved Ronnie Johanson

Åste Dokka klager i Vårt Land 14. februar over at
«Gud går ikke kveldstur her vi bor.
Gud er ikke lett å se og lett å tyde. Derfor har vi teologi.
Men hva annet har vi etter utkastelsen av hagen, egentlig?”

Dokka er selv teolog, så det er jobben hennes å vite så mye som mulig om Gud. Men hun vet også at alt dette var mye lettere i Edens hage, som vi så. Dengang ruslet Gud omkring her nede:

Da hørte de Herren Gud som vandret i hagen i den svale kveldsbrisen.
Mos. 3: 8

Det Dokka har glemt, er at man risikerte å støte på Gud også utenfor hagen. Av og til hadde han følge med to engler, og alle tre hadde høyst jordiske behov:

Herren åpenbarte seg senere for Abraham ved eikelunden i Mamre, der han satt ved inngangen til teltet sitt da det var som varmest på dagen. Da han så opp, fikk han se tre menn stå foran seg. Straks skyndte han seg mot dem, bøyde seg til jorden og sa: Herre, dersom jeg har funnet nåde for dine øyne, så gå ikke forbi din tjener. La oss få hente litt vann, slik at dere kan vaske føttene og hvile dere under treet her.
Jeg vil også hente litt mat slik at dere kan styrke dere før dere går videre, siden dere har tatt veien om deres tjener. De svarte: Ja, gjør du det. Abraham skyndte seg inn i teltet til Sara og sa: Skynd deg og ta tre mål fint mel, kna det og bak kaker! Selv sprang Abraham bort til buskapen og tok en god ungkalv og ga den til tjenestegutten, som skyndte seg å tilberede den. Så tok han rømme og søtmelk og den kalven han hadde latt tilberede og satte det frem for mennene. Selv stod han hos dem under treet mens de spiste.

Mos. 18: 1-8

Og apropos jordiske behov: Herren ville gjerne slippe å få mer bæsj mellom tærne der han gikk. Klok av skade ga han følgende bud:

Utenfor leiren skal du ha et avsides sted som du kan gå til. Blant redskapene dine skal du ha en kjepp, og med den skal du grave ned avføringen når du har sittet der. For Herren, din Gud går jo omkring i leiren for å hjelpe deg og gi fienden i din vold. Derfor skal leiren din være hellig, slik at han ikke finner noe hos deg som vekker hans avsky, for da vender han seg bort fra deg.

Mos. 23: 12-14


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *